Skip to main content

Cyberincidenten in Nederland vervijfvoudigen in 2 jaar tijd (voorspelling QBE)

  • Aantal grote cyberincidenten stijgt van 3 in 2023 naar verwachting tot 15 in 2025
  • 71% van de Nederlandse bedrijven maakt zich zorgen over de cyberdreigingen waarmee ze het komende jaar te maken kunnen krijgen
  • 95% gebruikt of onderzoekt AI, ondanks zorgen over bijbehorende risico’s

Het aantal grote, succesvolle cyberincidenten in Nederland is in twee jaar tijd vervijfvoudigd en zal volgens schattingen van QBE verder toenemen tot 15 in 2025. Dit blijkt uit het nieuwste Control Risks Report van QBE.

Nederland laat, net als enkele andere Europese landen, een duidelijke stijging zien van grote cyberincidenten. Die toename wordt mede veroorzaakt door sociaaleconomische, technologische en geopolitieke factoren, waaronder de Nederlandse steun aan Oekraïne. Het aantal grote incidenten verdrievoudigde van 3 in 2023 naar 9 in 2024 en zal naar verwachting oplopen tot 15 dit jaar.

Volgens een Opinium-enquête uitgevoerd in opdracht van QBE* blijkt dat 7 op de 10 Nederlandse bedrijven (71%) zich zorgen over de cyberdreigingen waarmee ze de komende 12 maanden te maken kunnen krijgen. De zorgen zijn absoluut gegrond. In het afgelopen jaar heeft 56% van de Nederlandse bedrijven te maken gehad met een cyberincident. En 47% van die cyberaanvallen resulteerde in inkomstenderving. Van de bedrijven die te maken kregen met een cyberaanval, zei 61% dat sommige, de meeste of alle bedrijven verbonden waren met een leverancier, wat een trend bevestigt die het cyber team van QBE ook ziet.

"Wanneer een bedrijf wordt getroffen, is er drie van de vijf keer sprake van een kwetsbaarheid van een leverancier", zegt Richard Bakker, senior cyber underwriter bij QBE Nederland. "Bedrijven zijn tegenwoordig meer dan ooit met elkaar verbonden en als ze zichzelf willen beschermen tegen online bedreigingen, moeten ze rekening houden met hun hele IT-systeem en toeleveringsketen."

Nederlandse bedrijven verwachten hun cyberbeveiligingsbudgetten te verhogen om hun bescherming te versterken. Een derde (33%) voorziet een verhoging in lijn met de inflatie, terwijl nog eens een derde (34%) een stijging boven de inflatie verwacht. Ook heeft 57% van de bedrijven met 100 tot 2000 werknemers een cyberverzekering.Ondanks dit besef van cyberrisico's blijven bedrijven optimistisch over kunstmatige intelligentie.

Negen op de 10 bedrijven (90%) denken dat AI een positieve impact zal hebben op de Nederlandse economie, het hoogste percentage van de westerse landen* die door Opinium werden ondervraagd voor de QBE-enquête.

In Nederland gebruikt 64% van de bedrijven AI al in hun activiteiten en nog eens 31% onderzoekt het. Deze bedrijven verwachten dat AI een verscheidenheid aan voordelen en uitdagingen met zich meebrengt:

Snellere / efficiëntere bedrijfsvoering

49%

Meer innovatie

47%

Lagere kosten

45%

Betere klantenservice

38%

Verbeterde cyberbeveiliging

35%

Betere zakelijke beslissingen (gebaseerd op data)

28%

Verandering in werkcultuur

26%

Grotere afhankelijkheid van externe technologie

22%

Meer cyberrisico

17%

Kleiner personeelsbestand

16%

 

Overige uitkomsten uit de enquête:

  • 95% van de Nederlandse bedrijven maakt gebruik van AI of doet onderzoek naar de toepasbaarheid van.
  • 88% van de respondenten denkt dat AI een positieve impact zal hebben op hun bedrijf.
  • 82% van de bedrijven denkt dat cyberdreigingen in Nederland zijn toegenomen ten opzichte van 12 maanden geleden.
  • In het afgelopen jaar heeft 13% van de Nederlandse bedrijven te maken gehad met een cyberincident dat leidde tot een onderbreking van één werkdag of meer.
  • 19% van de bedrijven heeft geen incident responseplan om te reageren op een cyberincident.   

* Over de enquête:

Voor de enquête uitgevoerd in opdracht van QBE ondervroeg Opinium 3.600 besluitvormers op het gebied van IT, administratie of verzekeringen in bedrijven met 100-2000 werknemers, waarbij de antwoorden werden verzameld van 400 respondenten in elk van deze 9 landen: Nederland, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Zweden, Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Canada. Het veldwerk in Nederland vond plaats van 10 april tot en met 1 mei 2025.